La nostra Missió

Anna Editorial vol lluitar contra l’edatisme a través de la literatura.

Amb contes, còmics, relats, novel·les, audiollibres, xerrades, cursos, conferències i més, Anna Editorial vol fer entendre que la gent gran és un col·lectiu divers amb una valuosa experiència dins la nostra societat.

contacta amb nosaltres a annaeditorial@gmail.com

Què és Edatisme?

Tal com ens diu l’Organització Mundial de la Salut, l’edatisme fa referència als estereotips (com pensem), els prejudicis (com ens sentim) i la discriminació (com actuem) envers els altres o envers un mateix en funció de l’edat.

Ho hem d’admetre: gairebé tothom té por de fer-se gran. Ens preocupa perdre la nostra aparença, la nostra salut, la nostra feina, la nostra autoestima i que els més joves ens substitueixin en el treball i en l’amor. Sembla la conseqüència natural i inevitable dels anys que passen.

Els estudis han descobert que l’edatisme pot funcionar sense ser-ne conscient i en forma d’autoestereotips d’envelliment.

El pessimisme generalitzat sobre la inevitabilitat del declivi relacionat amb l’edat que tenen els individus, els responsables polítics i fins i tot la comunitat científica desvien l’atenció dels problemes potencialment resolubles i redueixen la probabilitat que una vida més llarga millori la qualitat de vida a totes les edats. Ni tan sols reconeixem el seu efecte perjudicial sobre la nostra dignitat i els nostres drets. L’edatisme comporta una salut més pobre, aïllament social, morts primerenques i costa a l’economia milers de milions.

La comunitat sanitària no és immune als efectes de l’edat. Les actituds dels proveïdors mèdics, la mentalitat dels pacients grans i l’estructura del sistema sanitari tenen una influència potencialment profunda en el tipus i la quantitat d’atenció que s’ofereix. El racionament sanitari basat únicament en l’edat està molt estès. Una revisió sistemàtica el 2020 va mostrar que en el 85% de 149 estudis, l’edat va determinar qui va rebre determinats procediments o tractaments mèdics. Per exemple, s’estima que 6,3 milions de casos de depressió a tot el món són atribuïbles a l’edat.

A més, s’està observant evidència de l’impacte de l’edatisme en el lloc de treball en l’augment de les demandes de discriminació relacionada amb l’edat, així com en l’augment del temps que tarda la gent gran a trobar feina.

Acabem amb l’edatisme plegats! Ha arribat l’hora!

Contacta’ns a annaeditorial@gmail.com